Dreams are renewable. No matter what our age or condition, there are still untapped possibilities within us and new beauty waiting to be born.

-Dale Turner-

Friday, December 24, 2010

♥ Fed-up...

Salam semua...

Sekali kali, blog yg indah penuh dengan warna pink ni menjadi medan untuk aku melepaskan geram! Kasihannya engkau, wahai blog yg indah... Hehehe...

“GERAM???”

Ye! Aku geram! Aku rimas! Fed-up! Bengang betul!

“Kat siapa???”

Siapa lg buat masa ini kalau tidak, HOUSEMATE aku!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Siapa yg tahan, klu duduk serumah dgn org yg panas baran???

Sikit2 nak marah... Nak mengamuk... Nak hempas2 barang... Nak tunjuk muka masam... Cakap tengking2... Semua benda nak kasar2... Tegur sikit marah...

AKU TAK TAHAN!!!!

Lantak la kalau dia terbaca pun apa yg aku tulis ni... Ada aku kisah??? Kalau selama ni, asyik aku je nak layan hati & perasaan dia, so sekarang boleh ke dia berfikir utk jaga hati & perasaan aku pulak??? Cuba la bawa2 bersabar... Cool down sikit... Ni nak naik angin satu badan je... Patutlah dia ni menjadi salah seorang pengidap penyakit hipertensi kat Malaysia ni... Ish...

Aku redha je jd tempat dia lepas marah... Redha je kena maki hamun sbb lambat ke, terlupa ke or apa2...

Aku bengang dgn sikap tak sabar & panas baran dia??? Nak tegur dia, mulut aku terkunci... Sbb confirm aku kena hambur nanti... Baik aku cool dulu, sebelum BP aku naik sama level ngan dia...

Td, lepas balik kerja, sah2 la aku akn kunci pintu rumah dr dlm... X kan la aku x kunci pintu... Karang org curi2 masuk rmh & mengancam keselamatan aku, siapa yg nak bertanggungjawab kan???

Dia x da kunci ke nak buka sendiri pintu dr luar??? Aku belum cukup bodoh lg, okey??? Kalau x da kunci kat dia, mcm mana lak pintu gate boleh berkunci sebelum aku balik &... (b’cos of kunci mangga tu boleh ter’locked’ dgn adanya kuncinya sahaja...). Pas aku balik, mmg aku x kunci sbb nak memudahkan dia masuk rumah & park kereta dia kat tempat parking... See! Betapa baiknya aku... Sikit pun x nak menyusahkan dia... Nanti sebelum tidur, aku jg lah yg kena kunci balik gate tu... Nak harap kan dia??? Pernah ke diakunci balik pintu gate? Dibiarkan saja x berkunci lg ade la...

Paling aku x boleh tahan, aku jg yg kena lari2 anak, pegi buka pintu rumah... On the way aku nak buka pintu, pintu dah mcm nak pecah je. Dia ni mengamuk goncang2 pintu mcm nak pecahkan pintu je... X malu ke, jiran2 tengok??? Bila aku tanya kunci dia letak mana, dia hempas pulak daun pintu tu kuat2... Ntah apa la yg buat angin nya x betul hari ni aku pun x faham... Nak kata pre-menstrual syndrom (PMS), mungkin gak kot... Tp, x kan la seteruk itu nak mengamuk...

Aku nekad! Mulai saat ni, aku malas nak ambil port pasal dia... Baik hati sgt nak ambil berat pasal org pun, bukan ada org nak peduli & ambil kisah... Bikin lg susah, ade lah kot...

X pasal2 gak aku duduk wad org sakit jiwa... Dah la aku ni lemah semangat org nya... Huh! Sabar, Yya...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kalau rakan pembaca tau cara nak redhakan marah org yg jenis x sabar & panas baran ni, please share la some tips... Ok???

Wednesday, December 15, 2010

♥ Dia...

  • Pertama... Seminar pasal ‘Abortion’. Ada lah sorg mamat yg tidak dikenali ni. DIA queue depan aku... So, aku dah tentu la stay kat belakang DIA...X tau sgt DIA ni, sbb dr belakang mmg x blh tengok DIA... Dpt tengok beg sandang DIA je. Kami masuk bilik seminar & dengar la talk tu sampai habis. Talk tamat. Aku balik semula ke tempat keje (sepatutnya lah)... Tp, aku terus je balik rumah. Malas pulak nak masuk office...
  • Kedua... Shocked!!! Mamat ni rupanya seorang doktor! X sangka, ini punya nerdy boleh jd doktor... Aku ni pun mcm x biasa jumpa org nerd... Mereka mmg bookworm, plus, sgt rajin & bijak... No wonder la blh jd doktor... Betul x?
  • Ketiga... Dah la nerd, sombong pulak tu...
  • Keempat... Aku buat2 x nmpak DIA ada kat depan. DIA nampak aku pun aku x tau lah. May be nampak kot... Atau saja buat2 x nampak... Mustahil DIA x nmpak aku yg sebesar anak gajah ni kan? Kalau x nampak, buat rugi duit je beli & pakai spec mahal2, tp rabun bertambah-tambah (mcm la aku tau harga spec DIA berapa, kan?)...
  • Kelima... Panas terik di tengah hari... Aku nak pandang DIA, tp silau... X blh nak nampak dgn jelas... Tp aku tau yg berada di hujung sana adalah DIA...
  • Keenam... Talk kali kedua. Pasal penyakit sawan pulak. Aku nampak DIA lg. DIA dtg lewat dr aku... Aku duduk pun agak jauh dr DIA. X tau kenapa pandangan mata aku sesekali tertumpu kat DIA... “DIA ni x cukup tidur ke semalam??”, fikirku di dalam hati... Aku nampak DIA tertidur. Sesekali DIA tersedar... Sah2 la DIA x fokus dgn talk tu... Aku pun x fokus, sbb asyik tertumpu kat DIA...
  • Ketujuh... DIA call pejabat. Aku pulak yg jawab panggilan. Aku x tau rupanya DIA di talian... Tersentak la sekejap, sbb terdengar suara yg menusuk kalbu di hujung talian... Baik punya cover, segala persoalan DIA terjawab dgn sempurna. Terngiang-ngiang jg la suara DIA tu kat cuping telinga ni...
  • Kelapan... DIA dtg ke tempat keje aku... & berhenti betul2 di depan tempat duduk aku... Boleh kata aku agak nervous... “Apasal la mamat ni tiba2 datang?”, cakap dlm hati sorg2. Aku bertanya, “ada apa2 masalah ke???”... DIA jawab, “x ada. Saja jln2...”. Erk?! Boleh pulak mcm tu??? Aku malu sendiri... Sbb dipergosipkan pulak oleh staf satu tempat kerja. Peduli apa aku!!!
  • Kesembilan... Sekeping kertas... Ada nombor handphone, serta alamat emel DIA... Aku simpan... Tp, sehingga hari ini, aku x pernah menghubunginya...
  • Kesepuluh... DIA mempelawa aku balik bersamanya ke Kuching pd cuti hujung minggu As a companion katanya... Aku cadang nak bawak Choo sekali. Tp, Choo ni tiba2 lak mcm lalang. Kejap nak, kejap x nak. Aku pun sama... “Nak balik ke x???”. Hmmm. Fikir2 balik, “mcm mana aku nak balik kpg? Baru last week aku balik. Kerja pun banyak yg x settle lg.”... Mamat ni pun, last week aku susah payah balik naik bas ke Kuching, x nak pelawa pulak aku balik bersama... Ini bila aku x ada perasaan nak balik kpg, gatal2 ajak aku balik sekali!
  • Kesebelas... Aku makan malam bersama Tikah, Jemi & kawan Jemi... Kat De Warung Simpang Tiga... Tgh syok2 makan, tiba2 aku terpandang sesuatu yg dikenali... Kereta DIA sedang lalu... Kemudian, masuk parking & berhenti... DIA keluar dr kereta... Sorg2. “Dia makan sorg2???”, aku bertanya dlm hati... Mungkin DIA x perasan aku kot... Sbb aku duduk membelakangi DIA, selang 2 meja...
  • Kedua belas... DIA mengadu cirit birit... Alah, DIA doktor! X kan x tau kot apa yg blh relief sakit DIA tu...??? Mengada-ngada juga ya doktor ni...?
  • Ketiga belas... Aku on-call duty hari ahad. Pergh! Bosan giler keja sorg2! Siapa ek aku nak panggil buat teman??? Hmmm... Aku SMS Adik Nor (budak praktikal tu)... Buli sekejap! Punya la jahat aku, & budak tu pulak, sanggup temankan aku buat kerja. Dia teman je, x tolong pun. Sampai waktu tgh hari., perut terasa lapar... Aku x bawa apa2 makanan pun... Jahat2 aku duk buli Adik Nor ni, aku belanja la dia mkn sekali... Makan McD... Tp, berdua je x syok. Aku contact budak George pulak. George reply SMS... “OK”... Then, 1 lg msg dr George menyusul... “Ada seorg kawan aku ni nak join sekali. So, boleh dia join?”... Aku reply, “X da hal...”. George sampai ke office... Kawannya aku x nampak pulak. Aku kembali ke section aku & selesaikan apa yg x settle lg... After siap (x la siap sepenuhnya), aku pun meluru ke luar utk menemuui George, Adik Nor, & kawan George yg tgh borak2 kat luar... Dengan langkah yg agak gedik, aku meluru je keluar mendapatkan mereka bertiga itu... Aku terpandang sebelah kiri & terlihat kelibat yg tersembunyi di balik rak... Alamak! DIA!!! “Macam mana DIA boleh ada di sini???”, bisik hati aku... Rupa2nya, DIAlah ‘kawan’ George td... Cet! Manalah aku tau yg mereka tu berkawan... Aku pun x bertanya lebih lanjut psl kawannya dlm SMS, sbb dlm fikiran aku, kawannya itu mungkin seseorg yg aku x kenali... Aku jd kaku, malu, di situ...
  • Keempat belas... Makan malam bersama DIA... Chicken chop. Menu kami...
  • Kelima belas... Kami bertentang mata kerap kali berjumpa... Kami berborak lama di talian... Kami berjumpa bila perlu...
  • Keenam belas... DIA kata DIA single lg...
  • Keenam belas... Choo kata, DIA dah bertunang... George pun berkata begitu... Carl pun sama... Mereka kata DIA sudah bertunang bulan Jun yg lalu... Maksudnya, sebelum aku jumpa & kenal DIA (aku kenal DIA around August)...
  • Ketujuh belas... DIA x perlu cari aku lg... Aku pun x mahu jumpa DIA lg...
  • Kelapan belas... So...??? “THE END” of the story...

Sbb asyik teringat DIA, aku tulis semua ni... Banyak coretan kenangan... Tp, nak tulis byk2 mmg x boleh... Sampai sudah2 pun x habis karangan psl DIA... Tragik! Memendam rasa & akhirnya kecewa...

Buat DIA, "Selamat hari lahir ke-26, 17hb Disember ini... Moga sentiasa beroleh kejayaan dlm hidup, & berbahagia hingga ke akhirnya..."...

Monday, December 6, 2010

♥ Nak Jadi Rajin...

Assalamualaikum semua... Salam Maal Hijrah 1432... Di tahun baru sudah kita di hari ini...

Moga hari ini dan seterusnya akan lebih bermakna, menjadi lebih baik... Bak kata orang putih, "as year passes, we are not growing older, but getting better"... Erkkk??? Betul ke???? Huhuhu~

Azam tahun baru, masih sama mcm tahun lepas kot... Byk azam, tp azam yg paling MAIN ni lah yg kena repeat every years sbb liat sgt nak tercapai... Hehehe...

AKU NAK JADI RAJIN!

Hahaha... Bukan sebab aku MALAS tau, tp sebab sku KURANG RAJIN je...

AKU NAK RAJIN (melakukan perkara2 yg ter'listed' di bawah)....

  • ... bangun awal pagi, supaya tak lambat nak siap2 gi kerja... Asyik 'berebut-senggaut' je hari2... Adeh! Segan jg hari2 tengok Mr. Khoo geleng kepala tengok perangai aku... Huhuhu...
  • ... masak utk lunch & dinner aku, so x payah la aku makan kat kedai hari2... Jimat sikit duit gaji aku bulan2 kan??? Makanan kat kedai bukan berkhasiat sgt... Byk minyak, byk gula, byk garam... Blh terjejas faktor kesihatan aku... Huhuhu... Nasib baik lah, paras gula, paras kolesterol serta tekanan darah aku berada pada tahap normal... Kalau tidak, dah tentu ubat yg aku tgk hari2 kat tempat kerja akn jd makanan aku pulak
  • ... buat kerja2 office... Aku juga kena rajin layan karenah customer yg mcm2 perangai tu... Biarlah aku rasa mcm nak mengamuk or nak hentak kepala kat dinding sekalipun, aku mesti kena layan karenah mereka baik2... Cakap lemah lembut, bibir tak lekang dengan senyuman... Cewwah! Hehehe~
  • ... study, buka buku... Tak mau tgh2 buka buku aku terlentok tertidur... No! No! No! Starting from today onwards, aku kena rajin belajar... Tekad azam baru ni... Hihihi...
  • ... dengar cakap mak & bapa aku... Heiyya! Tak mau degil2 dah... "Ma... Pa...! I'm promised!"
  • ... mendekatkan diri dgn yg ESA... Itu yg paling penting & utama... Tak mau, time susah2 baru nak bersujud mengadapNya... InsyaAllah...
  • ... dlm melakukan semua perkara yg aku buat hari2... X kisah la apa2 pun...


Heeeeeee~


Oppps!!!

Last but not least.... Aku NAK RAJIN UPDATE BLOG... Kesian blog aku, tersadai dua tiga bulan sbb aku sibuk sgt dgn kerja, & study... Bukan malas tau, tp agak sibuk... Hehe~

Saturday, September 18, 2010

♥ Beban Kerja Vs Tanggungjawab...

Assalamualaikum & salam sejahtera buat rakan pengikut, serta pembaca di luar sana... Aku kembali lg menulis nsetelah sekian lama sepi... Away from blog... Bkn utk selama-lamanya... Tp seketika saja...

Huhu... Klu blog ni sebuah rumah, sudah tentu penuh dgn habuk serta sarang labah2 di dalamnya... Almaklum sajalah, agak lama tidak dihuni serta diceriakan isi di dlmnya...

Mcm biasa, aku dgn alasan MALAS mmg tidak dpt dipisahkan... MALAS aku ber-sebab... Sebabnya, aku sibuk dgn tugas harian aku... Maklum je la... Aku seorang pekerja sekarang... Bkn lagi petani anggur seperti 2-3 bln sebelum ni...

Terdetik di hati utk menulis tentang kesibukan yg aku lalui sehari-hari... Nama dah kerja... Nak cari duit, kena bekerja... Kena sibuk buat kerja... Kerja utk cari duit utk makan saja ke?

Itulah yg aku perlu semasa memulakan kerja... Aku kerja, so dpt duit bulan2... Blh shopping sakan... Blh beli apa saja yg aku nak...

Tp, sekarang... Hampir 3 bln aku kerja ni - terus terang, x terfikir pun pasal duit lg... Duit gaji bulan2 pun x habis makan... Simpan buat simpanan di hari muka...

Pergi kerja, balik kerja... Penat x habis, kerja bertambah banyak... Esok pergi kerja lg, buat kerja yg sama... Blm lg campur dgn masalah di tempat kerja... Mcm2 ada...

Balik rumah - mandi, makan, tidur... X de masa nak online, mengadap laptop lama2 seperti selalu... Nak update blog pun jd malas...

Mengupdate Facebook je kdg2 sempat. Itupun guna handphone saja...

Baru hidup bujang... Blm lg bila dah berkeluarga nanti... Mcm mana la agaknya perjalanan hidup aku...???

Duit jg bkn sesuatu yg menjadi tumpuan aku sekarang... Cukup & bersyukur saja pada apa yg dah sedia ada... Kerja perlu diteruskan, dgn seikhlas hati... Betapa susah payahnya kau mencari kerja, perlu bebaloi dgn kerja yg ada... X boleh main2, walaupun hari2 penat yg dirasakan.

Kata mak, "Penat sedikit ja... Mula2 mmg begitu... Lama2 nanti okey lah..."

Mungkin betul kata mak... Alah bisa, tegal biasa... Penat sedikit x mengapa lah... Yg penting, ada kerja utk menampung kehidupan yg bkn milik aku saja... Tp utk mak, bapa & adik2 aku... Demi mereka, aku lakukan semua dgn rasa tanggungjawab... Bkn bebanan...

Esok dah nak berangkat ke Sibu, kerana memulakan tugas esoknya... Malas... Cuti raya 10 hari ni, mcm sekejap je berlalu...

Wednesday, June 16, 2010

♥ Mbang...

Dlm perjalanan pulang dr Saratok ke Kuching. Singgah sebentar di Betong utk mencuci mata.

Semasa mataku asyik melilau melihat panorama di sekeliling & bertamu di pasar tamu Betong, tiba2 seorang pak cik yg berjual di pasar itu memanggilku.

Pak cik itu meminta aku utk bercakap dgn sepasang pasangan orang Putih...  Aku faham, may be pak cik tu x pandai berkomunikasi dlm bahasa Inggeris.
Org Putih itu katanya tgh dlm trip dr Sematan ke Brunei. Mereka ni nak ‘round’ satu Borneo kot...
Orang Putih itu pulak, meminta aku story la psl sejenis buah ni... Hmmm...

Aku...? Errrr... Tergamam, x tau nak cakap apa... Bkn x pandai cakap Inggeris, tp x tau pasal buah tu... Sbb? Sbbnya, aku pernah tengok je... Nama & rasanya pun aku x tau... OMG, malunya... Rakyat tempatan mcm aku ni x tau pasal buah yg ada kat tempat sendiri.

Aku pun tanpa membuang masa terus bertanya dgn pak cik itu tentang buah tu, dr A sampai Z. Pastu, apa lg, aku jwb la soalan org Putih tu td. Setelah mendengar cerita aku ttg buah tu, pasangan org Putih tu pun cuba memakannya... Hahaha, paling kelakar mat & minah salleh tu makan buah tu begitu saja... Alahai, knp la korg x minta dipotongkan dulu buah tu... Ish3... Kurang senonoh pula mereka ni aku tengok...

Sampai je aku di rumah, aku story lah pengalaman memalukan itu kat family & kawan2... Berdekah-dekah mereka gelakkan aku.

So, back to the topic...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Tau x ini buah apa?

Inilah buah yg org Putih tu tanya, tp aku x tau nak jawab mcm mana. Teruk betul! So, sini ada sedikit info ttg buah ni yg aku baru tau... So, lepas ni klu ada org tanya aku pasal buah ni, aku blh la jwb... Hehe...

Ini adlh salah satu drpd buah2-an tempatan yg ‘rare’ yg mungkin hanya didapati di Sarawak. Aku x tau lah, klu2 buah ni ada kat negeri2 lain... Sbb aku x pernah lg tengok buah ni kat Semenanjung. Serata negeri jg aku dah pergi, tp aku belum terjumpa lg. Mungkin ada jg kot. Nama pun dah ‘rare’ kan?

Buah ni seasonal... & diberi jolokan yg pelbagai oleh masyarakat kat sini... Ada yg memanggilnya dgn nama buah ‘bambangan’, ‘membangan’ or  ‘asam embang’ terutamanya org Melayu di sini. Ada yg menyebutnya buah ‘mawang’ or ‘mbawang’ ~ nama ini lah yg pak cik Iban tu bgtau kat aku... Org Melanau pulak menyebutnya dgn buah ‘balem’. Alahai... Byk betul namanya...

Ciri2 buah ni... Bulat, berkulit kasar berwarna perang... Isinya berserat... Rasanya ada yg manis, & ada yg masam. Kata mak, yg manis lg sedap & berkualiti. Buah ni x besar sgt... Sedang2 je, & klu dah masak, beratnya blh mencapai ½ kilo hingga 2 kilo (besar punya).

Buah ni klu masih muda, isinya putih. Kulitnya melekat dgn isi. Rasa pulak kelat masam. Biasanya org akan buat jeruk, & blh dimakan bersama nasi. Ada jg yg membuatnya sebagai ulam & dimakan bersama sambal belacan. Hmmm... Multipurpose jg ye buah ni. Bukan itu saja, kulit buah ini blh dimanfaatkan. Bagaimana? Makan lah ~ jeruk & ulam... Tp, jeruk ke, ulam ke – aku belum pernah cuba lg. Lain hari aku try...

Buah ni yg dah masak, isinya berwarna kuning, berjus & berserat... Yg bestnya, buah ni x perlu dikupas kulitnya mcm buah mangga bila dah masak. Just potong satu dua bahagian, kemudian tarik keluar je kulitnya. Rupa isinya seakan buah mangga & kuini. Tp, tetap ada bezanya, iaitu fibrous fleshnya & rasa yg masam manis. Aromanya pun segar & harum...

Once dipetik & jatuh dr pokok, buah ni blh disimpan lama. Selama mana, aku x tau. Klu dah nampak buruk & busuk, means dah rosak la tu. Yg penting, buah ni ada khasiatnya yg tersendiri... Confirm kaya dgn Vitamin C, yg bertindak sebagai antioksida... So, org yg tgh demam mcm aku ni, mmg elok sgt lah makan buah ni.

Tempat popular dgn buah ni, sure la kat kawasan Betong & ke atas. Kat Kuching pun ada jg, x da la nampak byk sgt mcm kat area sana.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Utk info yg lebih lg ttg buah ni, dipersilakan menjenguk ke link di bawah ini... Sempat jg aku cari info pasal buah ni...


♥ WC : Kecewa...

Lg entri pasal bola... Sempena musim Piala Dunia yg sedang berlangsung sekarang ni... Hmm...  Kalau ada yg follow, sure ada la yg tengok entri aku sebelum ni tentang negara pilihan aku...

Apa lg? Spain la atau nama lainnya Espana or Sepanyol...

Berbanding perlawanan lain, aku lebih teruja utk menyaksikan aksi Spain di padang... Tp... It was my biggest upset since last night until this time...

Kecewa! Sungguh aku kecewa dgn kekalahan mereka dlm saingan pertama kumpulan menentang Switzerland...

Cubaan demi cubaan yg dilakukan, tp langsung x membuahkan hasil... Kesilapan demi kesilapan dilakukan... Mungkin kerana tekanan dr pihak lawan dgn serangan Spain yg bertubi-tubi... Switzerland obviously menggerakkan jentera pertahanan hingga Spain sukar utk membolosi pintu gawang... Gol jaringan kemenangan Switzerland pula pd pandangan aku adalah dek kelonggaran barisan pertahanan Spain... Mana2 pasukan pun x kan lepaskan peluang kalau bola mati tepat di depan pintu gol, & itulah yg dilakukan oleh Switzerland utk memenangi perlawanan... Luluh hati aku dgn gol tu...

Menguasai permainan sebanyak 64% mmg gaya sang juara... Tp, pabila tewas tanpa jaringan, akan adakah peluang mereka bergelar juara??? Aku harap masih ada lg peluang utk Spain melangkah ke peringkat seterusnya...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dah awl2 lg aku kecewa dgn Spain ni, sbb pemain pilihan aku, Fernando Torres & Cesc Fabregas tidak beraksi pd mulanya... Torres masuk pd minit separuh masa kedua... Fabregas pula, langsung x masuk... Aku x tau sgt apa taktik & strategi dlm bola sepak... Tp aku harap percaturan dlm perlawanan Spain menentang Chile & Honduras beroleh kemenangan...

Saturday, June 12, 2010

♥ Siapa Kata Aku Tak Pandai Bercinta???

Hahaha... Saja2 serta sengaja meng'highlight'kan tajuk berbentuk cinta... Sure, ada yg meluat & nak termuntah bila tengok topik cinta terpampan menjadi topik di blog... Mcm x de cerita lain?

Ada aku kisah? Blog aku kan...? Hahaha...

So, cinta n love2 mode ni... Aku nak change sikit cara penulisan blog aku... More to jiwang2 karat punya words... Jgn marah yer... Klu sudi, baca je... Klu x, what-to-do? Good bye to you... Huhuhu...

X pe... Aku demokrasi... It's up to you to follow or to leave... Huhu...

Okay... Let's get started!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semenjak aku menjejaki usia 20an, meninggalkan usia belasan yg manis, ada saja yg bertanya...

"Pernah bercinta ke....?" Muka mcm aku ni mcm ada BF ke? Lg, ada2 saja kawan2 yg cuba menyelongkar rahsia di sebalik hati aku... Hmmm...

Aku cuba bermonolog...

"Milik siapakah hati aku ni ye?"

"Siapakah di hati aku?"

Mampu tersenyum saja dgn monolog soalan yg direka oleh aku sendiri... Sedangkan aku sendiri x tau apakah jawapannya...

Alam persekolahan aku... Jujur! No puppy-love at all... Love with monkey lg la x pernah... X taulah kenapa aku ni x nak bercinta di alam persekolahan... Hmm, x pasti jg la sama ada aku yg x nak bercinta or mmg x da org yg nak bercinta dgn aku... Hahaha... X kisahla apa2 pun...

Akhir2 ini, pertanyaan tentang 'cinta' aku di kala aku berada di alam persekolahan dtg kembali membisik di telinga... Kawan2 aku ni x habis2 ingin mengorek rahsia... Almaklum sajalah, kebetulan berjumpa teman lama aku & pd masa yg sama aku sibuk ke sana-sini cuba sedaya upaya memenuhi utusan walimah... Cuti sekolah, byk la majlis kenduri kahwin... Hal ni, aku dah sebut jg dlm entri sebelum ni...

Menghadiri majlis kahwin kawan2 ibarat reunion yg x dirancang... Pasti akn bersua jg dgn kenalan lama walaupun x semuanya... Seronok jg dpt bertukar-tukar cerita... Kini masing2 telah membawa haluan yg berbeza... Aku je, masih lg x berhaluan... Hahaha... InsyaAllah, akn berubah bln hadapan... Hehehe...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Alkisahnya... Aku still bujang since aku break dgn bekas BF aku Februari tahun lepas... 2 tahun memendam rasa kasih & sayang akhirnya berakhir dgn perpisahan... Melepaskan dia pergi demi kebahagiaannya bersama org lain... Kisah cinta yg pertama hadir dlm hidup aku itu mmg langsung tidak diketahui oleh kawan2 sekolah aku... Bagi aku, buat apa nak heboh2...

Seorang teman menilaikan bahawa aku ni x pandai bercinta... Dia menyuruh aku utk cuba belajar bercinta... Yelah, aku keseorangan & selalu berseorangan ke mana2... Klu berteman pun hanya bertemankan adik2 aku, sepupu2 aku serta teman sekampung ku... Mungkin diriku selalu dianggap kesunyian tidak berteman... Perlu ada penghuni lain dlm taman hati... Keh3...

Hahaha... Aku senyum saja... X pa, dia x tau... Dan, dia x perlu tahu kisah cinta pertama aku dgn jejaka Melaka itu... Biarlah... Biarlah aku simpan segala rindu & cinta aku utk si 'dia' aku kelak... 'Dia' bkn dia... Mengharapkan yg dah pergi, mmg x da maknanya lg... Betul x?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dia... Insan lain... Kawan aku. Jg dikenali oleh kawan2 aku yg lain di sini... Sungguh, aku x da apa2 perasaan terhadapnya... Hanya kawan biasa saja yg mampu ku uraikan sbg jawapan kpd erti perhubungan aku dgn dia...

Tiba2 dia hadir meluahkan kata...

"I Love You..."

& jg mengatakan bahawa dia sedia & setia menanti jawapan pasti aku... Hmmm...

Ish... Betapa x bestnya dengar ayat tu dari seorang yg kita anggap KAWAN sahaja...

Tp, betul ke apa yg diucapkannya? Atau, mainan bibir semata-mata...?

Lg sekali, aku dianggap x pandai bercinta oleh teman2... Hmm...

Ada siapa2 lg x yg nak cakap & anggap aku ni x pandai bercinta???

I'm drowning... Hahahaha....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Friday, June 11, 2010

♥ WC : Negara Pilihan...

Wah! Sekarang ni kira sana sini sibuk cerita pasal bola... Demam Piala Dunia sudah bermula... Yeay! Bkn selalu temasya sukan kegemaran seluruh dunia ni berlangsung & bersiaran... 4 tahun sekali je kan???

Aku tgk bloggers lain pun byk yg duk cakap2 pasal World Cup ni... So, aku pun sama jg la... Nak join sekaki, story-morry pasal World Cup ni... I don't wanna miss a thing... Ceh! Hihi...

Baru je tengok perlawanan antara tuan rumah Afrika Selatan & Mexico td... Keputusan seri 1-1... Aku x tengok dr awl sbb aku sibuk layan kartun dlm bilik... Tp, part last2 tu ada gak aku tengok... X sokong mana2 team pun td... Tp pd mulanya aku menjangkakan Afrika Selatan akn menang... Maklumlah, pressure dr penyokong yg ramai tentu akan membakarkan semangat juang... Tp, sayang juga pada saat2 akhir perlawanan Afrika nyaris menambah 1 lg gol... Tp x berjaya... Berkekalanlah jaringan 1-1 hingga je akhir perlawanan...

Haaaaaaaaaaaaa...

Aku mcm biasa... Pasukan negara favourite aku adalah SEPANYOL... Dari sekolah lg aku dah jd penyokong setia team ni...

Antara sbb kenapa aku sokong Sepanyol pd edisi WC kali ini adalah kerana jejaka kat bawah ni... Hahahaha...

Encik Torres, nanti main baik2 ye... Skor gol byk2... Hihi...

Encik Fabregas... Tak sabar nak melihat ke'comel'an mu bermain di atas padang...

Kalau ada team Malaysia bermain dlm WC, sure aku x sokong negara budak kat atas ni...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nombor jersi 9 & 10 tu sebenarnya nombor bertuah... Hahaha... Almaklumlah, birthday aku... 9-10-........... Daaa~

Majulah sukan utk negara...

♥ Lagenda Budak Setan...

Waaaaaa!!! Quick update!

Tgh sibuk2 melewati blog2 rakan bloggers ni, aku terdengar lagu "Bila Cinta" dari TV. Channel apa x pasti la sbb aku kat dlm bilik, TV pulak kat luar bilik... Ruang tamu la tu... Huhu...

Hilangnya Cintamu - Filianti Vlee (OST Lagenda Budak Setan)

Bila cinta kini.
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu
Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana
Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan...

Lirik ni aku copy dr blog Anizyn

Bila Cinta (walaupun bkn tajuk asal lagu)! Suka suki aku je letak tajuk lain... Nyanyian siapa pun aku x tau sbb aku jarang nak ambil tau sgt lagu2 ni... Main sedap telinga aku mendengar je... Yg td tu aku dengar versi lelaki... Sebelum ni aku dengar versi perempuan... Video klipnya pun aku tgk sekilas2 je... Tp, lagu tu mmg sedap...

Bercakap pasal lagu Bila Cinta ni, umum mengetahui lagu tu merupakan soundtrack kpd filem Lagenda Budak Setan...

Haha... Out-dated betul aku ni kan? Punya la lama aku tgk trailer filem ni kat TV baru skrg sibuk nak sok sek... Hehe...

Aku nak tgk la cerita yg diadaptasi dr novel terlaris Malaysia karya Ahadiat Akashah (betul ke aku eja nama dia ni???) ni... Hee... Untuk pengetahuan korang, aku pernah baca novel ni... Seingat aku masa aku sekolah2 dulu... Lama la, dlm aku Form 2-3 mcm tu... Aku pinjam dr kawan. Seingat aku, pemiliknya Along, or nama betulnya Nurul Fadzila. Aku mmg hantu novel masa sekolah dulu pun... Asal ada novel je, mmg akn baca punya. Klu x baca pun, dengar jln cerita dr kwn2... Mmg best!!! Storyline dia ada la yg aku ingat sikit2 dgn watak2 dlm tu... Leleh beb... Boleh aku katakan, novel ni, kira paling popular kat hostel aku masa tu...

X sangka pula difilemkan... Aku nak tengok kisah cinta Kasyah & Ayu tu yg dizahirkan melalui lakonan Farid Kamil & Lisa Surihani... Mmg sesuai la mereka ni pegang watak tu, dgn Lisa yg memegang watak Ayu yg sgt ayu tu...

Bila membaca, tentu minda kita automatik akan berimaginasi dgn mainan kata penulis yg kretif dlm novel tu... Dlm otak ni seolah-olah ada drama yg dilihat dr mata pembacaan... Cewwah! Ayat aku...

Bila filem ni start aku pun x tau... Dah berada di pawagam kot... Aku betul2 nak tgk... Nak tgk kat cinema? Hmmm...Terus terang, kat Sarawak ni aku belum pernah tgk wayang pun... Huhu... Mcm ne ek?

Nak tengok mcm ne ek? Pergi cinema ke or beli DVD or torrent je??? Hmmm...

Sbb aku pernah baca novel ni je aku nak tengok cerita ni... Harap2 lah standard filem Melayu 4-5 bintang...

Novel ni ada lg ke kat pasaran??? Aku nak beli la satu...

♥ Come Back...

Lamanya aku menyepikan diri dari ber'blog' ni... Terasa x adil lak buat yg dah follow blog aku baru2 ni sbb dibiarkan sunyi sepi je... Huhu... Klu org buka blog aku yg dah bersawang ni, sure ada yg kata mcm ni...

"Baik x payah buat blog klu malas nak update..."

"Ada blog pun x de guna klu empty je..."

Busy sgt sejak akhir2 ni... Run sana sini mencari kerja... Nak online pun sekejap2 je... X buka blog pun x sempat... Just sempat buka Facebook je... Masalah internet pun satu hal jg... Mmg musim cuti2 sekolah & semester ni, aku x da peluang sgt nak menghadap PC or laptop berjam-jam mcm selalu... Adik2 aku dah conquer semuanya awl2... So, kena beralah sikit...

Masuk sebulan dua ni mmg sgt busy... Attend reunion kelas 5 Science 1 & 2 (kelas aku nombor 2) SMKMT sesi 2003, majlis kenduri kahwin saudara & kawan2... Minggu lepas je, 2 org kwn sekolah aku kahwin... Tahniah buat pasangan Dayang Norkamala & Mohd Azmie serta Siti Aisyah & Sidi Ghazali.... X sangka percintaan di alam persekolahan korang sampai ke jinjang pelamin akhirnya... Tahniah! Dlm tempoh 3 minggu berturut-turut ni jg ada lg 3 majlis... Best2... Makin gemuk la aku...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berita gembira aku nak share buat semua... Nak tau??? Aku dah dapat kerja dlm bidang pharmaceutical marketing... Nationwide punya company... Representative saja... Bkn kerja yg vogue2 pun... Huhu... So pasni, hidup aku akn bertambah busy la dgn kerja... Kira okey lah... Pendapatannya jg serta bidang kerja itu mmg yg bersesuaian dgn minat & kelayakan yg aku ada... Aku bersyukur sgt2... Akhirnya aku x perlulah duduk melepak buang masa kat rumah... So, next month aku dah tetapkan utk mulakan kerja... I'm so happy...

Sesungguhnya aku mmg rasa sgt gementar yg sgt2... Yelah, bakal bekerja dlm kelompok bangsa yg majority nya bkn Melayu... Pastu, byk jumpa org... You-know-what? Aku ni kan jenis manusia yg x byk ckp... Lepas ni aku kena jd lebih peramah... I will! Hmmm...

Yg paling gembira pastinya mak aku... Ye lah, berkat doa mak aku jg, aku yg liat sgt nak pergi cari kerja & dapat kerja ni, akhirnya mendapat kerja...

Pasal interview kat UiTM tu, aku x tau apa keputusannya sbb menurut mereka dlm bln Jun ni jg mereka akan memberitahu keputusannya sama ada aku berjaya atau x menyandang jawatan tu... Tp, x pe la, yg penting sekarang, aku dah dapat kerja...

Peluang mungkin hanya datang sekali ni je... Akn aku manfaatkan utk belajar & timba pengalaman baru...

Thanks God, for giving me this chance...

Sunday, May 16, 2010

♥ Happy Teachers' Day...

Happy Teachers' Day to all teachers, tutors, lecturers or whatever u are called, as long as u educate...

U know who u are...

U never bother... U never complaint... Although u have sacrified your time, your energy & many more for your students, in order to educate & make sure your students earn a lot, especially in term of knowledge...

Thank you for what u have done...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Happy Teachers' Day to cikgu2 yg pernah mengajarku... Terlalu ramai... Especially cikgu2 dr sekolah rendah hingga sekolah menengah...

Buat cikgu yg paling aku sayang... Yg aku x pernah lupa sampai bila2... Terima kasih byk2... Walaupun berpisah dgn beliau di akhir zaman persekolahan kerana kembali ke tempat asal, tp beliau sentiasa ada bersama sewaktu di waktu tamatnya zaman persekolahan...

Cikgu Hajah Che Rahmah... I missed u a lot... I hope we'll meet again... Thanks for being my 'mum', my 'guidance', my 'friends' when I have nobody right there... U always there for me if I have any doubt...

Sunday, May 9, 2010

♥ Selamat Hari Ibu...

Sejak berada dlm kandungan lg, kita dah merasai kasih syg seorang ibu... Kesanggupannya menghadapi tempoh 9 bulan 9 hari (selalu dengar org cakap ~ tp ada gak baby yg lahir x cukup bulan... hehe...) utk melihat kita lahir ke dunia adlh satu pengorbanan yg sgt besar... Bertuahnya kita kerana terpilih utk berada dlm kandungan itu...

Entri ditulis utk mengucapkan Selamat Hari Ibu buat ibunda tercinta, Halimah binti Ibrahim... Dialah RATU yg bertakhta di hati kami, anak2nya... Membesarkan kami dgn kasih syg yg x berbelah bagi...

Terlalu byk jasa mak... Nak story, entah bila la nak habis...

Tp, aku nak kongsi beberapa je la antara beribu-ribu kisah aku dgn mak aku yg tersayang ni...

Aku anak sulung... So, aku lah yg mula2 sekali keluar dr daerah rahim mak aku... Mak aku kata, kelahiran aku amat dinanti2 kan... Sampai nama aku pun 2-3 kali bertukar... Sbbnya, mula2 lahir bapa aku bg nama panjang sgt... Iaitu, Nurul Shaidatul Akma... Pergh, gila sedap nama tu! Tp, mak aku suruh bapa aku tukar nama lain lak, sbb takut nanti aku x reti nak tulis nama sendiri... Boleh pula mcm tu??? Ni semua gara2 aku x pandai membaca lg masa tadika... Nama sendiri pun aku x reti nak sebut... Huhu...Kenapa lah mcm tu yg jd time aku kecil... Memalukan betul!

Kenangan bersama nama tu??? Masa aku darjah 1... Masa nak diberikan suntikan BCG... Oleh lain kena inject, aku pulak x kena... Time kebodohan aku tu, mana la aku tau apa2 kan? Main ikut je apa org buat... Sampai cikgu sekolah aku pergi tanya kat mak, minta surat klinik & kad klinik yg warna pink tu. Mmg aku belum kena suntikan BCG lg, menurut mak aku masa tu... Bila cikgu tu minta kad tu, mak aku pun bg la... & tiba2 cikgu tu pun pelik... Patutlah dia hairan kenapa dlm kelas dia ada budak nama Nurul Shaidatul Akma... Rupa2nya itu aku... Hahaha... Apapun, Nurul Hidayah pun, nama yg baik...

Lg...?? Masaaku darjah 3... Aku pernah lari dr rumah sbb kena marah oleh bapa aku... Aku nakal sgt! Kena rotan tau... Lepas aku kena pukul, aku lari hingga ke malam aku x balik rumah... Mak aku risau sgt aku x balik, siap suruh kwn2 aku pergi cari aku... Ada lah sorg kwn aku ni, pandai2 lak ckp aku terjun bunuh diri kat sungai... Mmg la aku suka duk main tepi sungai tu... Heboh satu kampung tu duk cari aku... Akhirnya aku dijumpai oleh seorang nenek, tertidur di pohon mangga rumahnya... Yela, kena marah sampai kena pukul lg, memang aku sedih & merajuk membawa diri... Bila kena marah sampai kena pukul, apa yg aku fikir hanya 1... "Mak bapa aku x sayang aku"... Mak yg paling gelabah sekali, & menangis sbb x nak kehilangan aku... Siapa yg x sayang anak kan???

Lepas habis belajar, aku terpaksa menolak peluang bekerja di Semenanjung Malaysia... Yg pd masa tu, aku dpt tawaran bekerja di Bangi... Semuanya kerana mak... Dia x sanggup lg, aku duduk berjauhan di sana... Mula2nya mmg aku membantah... Aku x nak balik Sarawak, sehingga aku dpt kerja di sana... Tp, Allah Maha Kaya... Sebelum aku dpt memulakan kerja aku, mak aku pulak sakit... Mak aku accident sehingga retak tulang tangannya & terpaksa keluar masuk ward. Makin teruk, bila terdapat komplikasi terhadap penyakit lain yg dah sedia mak aku hadapi... Aku terpaksa balik, & lupakan peluang kerja yg ada...

Di rumah, aku jaga mak aku sebaiknya... Masak, kemas rumah, cuci baju, ke kedai, semua dah jd kerja aku... Nak harap adik2 yg lain, mereka semua bersekolah... Tinggal di kampus & di asrama... Di rumah, hanya tinggal aku, mak & Aswad, adik ku yg kecil... Bapa aku kerja di daerah lain... Hujung minggu, & cuti je baru ada kat rumah... Siapa lg yg nak diharapkan klu bkn aku?

Mak pun dah bertambah baik kesihatannya... Bila mak dah sihat, akulah yg paling gembira... Semuanya ku rasakan berbaloi, walaupun terpaksa berkorban... Tiap2 minggu terpaksa menunggu lama di hospital sbb mak terpaksa buat latihan fisioterapi walaupun aku paling benci dtg ke hospital... Ubat yg mak ambil pun, dah makin kurang dosenya... & aku percaya, semuanya dah bertambah baik... Mak pun dah aktif berkebun di tepi2 rumah... Hasilnya benar2 memuaskan...

Demi mak, aku sanggup berkorban... Mungkin pengorbanan aku x seberapa. X setanding dgn apa yg dah mak aku perlakukan... Itulah mak aku... Terlalu kasih & sayang terhadap anaknya, dia x sanggup berpisah jauh... Semasa aku berada jauh dgn mak, hampir tiap2 hari mak aku call aku... Tidak pernah jemu utk mengetahui perkhabaran anaknya walaupun dia tau, aku baik2 saja...

Aku bangga, kerana sekurang-kurangnya, aku dah luangkan sedikit masa dlm hayat aku ni utk menjaga mak aku sebaiknya... Klu x aku x rasa semua nya ni, sampai bila aku x merasa pahit manis kehidupan ni...

Klu dulu aku x pandai masak, kini aku dah boleh masak sikit2... Klu dulu, aku kurang bercakap face-to-face dgn mak, sbb aku jarang berada di rumah sbb belajar & tinggal di asrama sejak sekolah, sekarang, aku puas sbb aku dah byk luangkan masa utk mak...

Aku sayang mak aku sgt2...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Nak tengok mak aku x??? Ni la dia ibu & anak yg tgh berjalan-jalan menikmati alam... Hihi...

Semasa kecil...

X senonohnya aku dlm gambar ni... Tempat ni aku x tau nak namakan apa... Sbb x wujud dah pun kat Kuching ni... Tp, dekat ngan Muzium Sarawak..

Semasa dah besar panjang...

 Masa ni, mak tgh penat jln2... Aku bawa mak gi shopping kat Sogo, KL... Hehe...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Selamat Hari Ibu jg kpd semua ibu2 di dunia... Tidak lupa jg kpd rakan2 yg dah menjadi ibu, Nora, Oktavia Rinta, Emma, Kak Irah...

Buat nenek pun, Selamat Hari Ibu... Hehehe...

Kalau aku jd ibu nanti, aku janji aku akan jd ibu yg terbaik buat anak2 aku... Hehehehe...

Wednesday, May 5, 2010

♥ Blogku Bermonolog II...

Lamanya x menulis dlm ni... X sibuk... X malas...

Beberapa hari ni aku x online hampir suku hari kat depan laptop adik aku ni... Laptop dia ni jg yg best dipakai... Laptop aku old version... Laptop antik yg x da build-in camera mcm laptop2 sekarang ni... Antik2 pun aku sayang sampai x tersampai hati nak menggunakannya... Duk tersadai dlm beg je... Malas nak pakai sbb lambat giler... Nak jual or trade-in? Ada ke org berani ambil???

Kdg2 je aku pakai klu dah bosan menggila... Pakai pun sbb nak main game yg mmg dah sedia melambak2 dlm tu... Tu pun, byk koleksi game lama2... Tp, best... Syg nak delete walaupun jd semak dlm HDD laptop aku tu... Sbb suatu ketika dahulu, game2 itulah jd pengubat kebosanan aku... Yelah, 4-5 tahun yg lepas, masa aku study, aku x da internet pun... Klu ada assignment nak cari references ke, nak chit-chat ke semuanya nak kena keluar duit sendiri ke cyber cafe or paling jimat ke library & computer lab... Time tu pun, kemudahan ICT ni bkn murah, tambah2 lg utk seorang pelajar yg x berapa nak berduit cam aku ni...

Bestnya jd anak2 sekarang... Celik2 mata je dah tersedia semua kemudahan berteknologi... Aku? Handphone? Time nak pergi training PLKN (2004) kat Lumut, Perak tu lah baru bapa aku belikan aku handphone... Klu x, x merasa pun berhandphone ni mcm mana. Nokia 2210. X da camera, monotone lg... Adik2 aku x yah ckp lah... Di alam sekolah rendah dah pakai handphone memahal... Siap ada 3G lg tu... Mahunya aku x jeles... Haha...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bukan psl laptop ke handphone ke apa aku nak cerita utk entri ni... Lg2, first entri di bulan May ni... Bln ni byk tragedi, byk kenangan... Nanti lain hari aku update...

Aku nak cerita psl kenapa aku duk offline je beberapa hari ni... Tuhan je tahu betapa rindunya aku utk update blog... Menulis cerita ttg aku yg penuh dgn kisah berkisah yg aku nak share semuanya kat semua org... Hehehe...

Bkn update blog saja... Nak buka Facebook layan Farmville, Cafe World, Mafia Wars semua x boleh... Habis semua tanaman aku 'withered'... Masakan semua 'spoiled'... Job2 jahat aku pun terbengkalai, x dibuat... X upgrade2 pula aku punya level... Ish3... Nasib baik aku x buat bisnes online kan? Mana tau nak jual anggur2 aku ni... Klu x, rugi je... Hahaha...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Korg tahu x betapa bosannya aku beberapa hari ni x boleh nak online? Bosan sgt2... Internet buat hal... On off... Klu ada pun, slow yg teramatlah sgt... Nak buka blog pun payah... Aku dah taip siap2 dah kat notepad... Tinggal nak copy paste je... Tu pun x boleh gak... Asyik 'server not found' je... Menyampah aku dgn ayat 'server not found' tu... Meh aku blacklistkan ayat tu!!!

SERVER NOT FOUND!!!

Nak kata aku duduk kat ceruk kampung, limited network coverage... X mungkin kot... Mmg aku duk kampung, x lah ceruk sgt... Pinggir bandar je... Huhu...

Klu sebelum2 ni internet kat kampung ni ok, x da masalah, kenapa seminggu ni buat masalah??? Berkali-kali aku tanya kat bapa aku, bil internet dah bayar ke belum... Bapa aku jawab semua bil dah bayar... Hmmm... Mmg bapa aku dah bayar... Masalahnya, rugi je bayar bil bulan2, tp service x memuaskan... Rugi seminggu penggunaan lebih2 lg yg unlimited mcm ni... Speed semua pun dah upgrade...

Hmmm... Korg ada tgk x iklan kat TV psl usaha seorang bapa & anaknya utk memajukan perniagaan ikan kering tu? Paling mengharukan, si bapa sanggup mengharung badai lautan di musim tengkujuh... Bagus iklan ni... Aku suka dr story & mesej yg ingin disampaikan...

Tp, kenapa ek, semakin rancak, org sana sini nak memperhebatkan penggunaan IT & ICT, semakin slow pulak internet??? Broadband? Streamyx? ... Ni apa cerita ni??? Nak masuk lambat... Dah masuk pun nak kena tunggu berjam-jam nak siap download... Belum sibuk nak meng'upload' lg... Harap2 lepas ni semuanya akn bertambah ok...

Huhu... Guna 'Rubberband' je la pasni... Buat lastik!

Sekadar melepaskan geram...

Tuesday, April 20, 2010

♥ Senyumlah...

Lamanya x mem'blog'kan diri... Angka pengikut pun dah bertambah sedikit... Hehe...

Where & which to start hmm...?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Eeee... Bencinya dgn org2 yg suka mengata perihal org lain. Klu org ikhlas nak berbuat baik, balasannya adlh kata2 yg x enak didengar. Contohnya, “dia buat baik ada maksud tu...”... Ish3...

Bila org ambil berat tentang sesuatu perkara tu, kena kata pula, “jaga tepi kain org, kain sendiri x terjaga...”.

Bila buat ‘dek’ je dgn apa2 yg berlaku di sekeliling, org kata pula tak prihatin dgn keadaan, permasalahan & sebagainya...

Yg bercakap x serupa bikin lg lah menyampah... Paling worst ialah mereka2 yg siap mengaku kawan kpd si mangsa td. Best friend forever konon... Tp...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Introduction saja...

Hehe... Aku bkn nak story yg aku ni terjebak dgn permasalahan di atas. Pernah ada, tp normal la kan klu hidup sebagai manusia di muka bumi ni. Klu jumpa beribu org2 yg mcm ni, x kan setiap seorang tu kita nak bg penampar, penumpuk or penyepak. Betul x? Penuh dgn gangster la dunia ni, alamatnya...

Dah lumrah dunia ni ~ kita akn berdepan dgn pelbagai karenah manusia, as u like it or not...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Well, umum mengetahui yg aku ni single & available... Umur aku tahun ni baru nak masuk 24 tahun. Hmmm, muda lg kan? Ish, punya lah risau mak aku sbb aku ni masih x da boyfriend lg. Takut kot2 nanti, jd anak dara tua katanya. Ala, mak... Baru 24, belum 42 lg... Huhu...

Hmmm, tp nak buat mcm mana. Dah x da org yg sudi menjadikan aku ni girlfriend mereka. Klu aku menjunjung pepatah “perigi mencari timba”, nampak sgt desperate. I'm not that desperado, k? X kanlah aku nak iklankan diri aku kat agensi pencari jodoh kot. Ahhh... X nak la! Buat malu aku je!

Ini semua gara2 sepupu2 & kawan2 aku yg sebaya dgn aku yg dah berkahwin & bakal berkahwin... Sbb korang kahwin dulu dr aku, mak aku jealous tau... Huhu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adi kata, “Dayya, aku rasa kau ni kena improve sikit dr segi personality. I mean, you should be more friendly. Suka senyum kat orang. Then, baru jodoh kau cepat sampai”.

Kwn aku ni bercakap mcm aku ni x suka senyum pulak. Adeh! Kelakar... Haha...

See... Aku bukan takat senyum, dah gelak terbahak-bahak dgn statement kau tu. Bila pula aku kata aku nak bertemu jodoh cepat2??? Memandai je. Peramah? Hmmm, peramah jg kot, tp kurang sikit. Bkn sbb aku sombong tau, tp sbb aku ni mmg jenis x byk ckp. Kdg2 aku cari perhatian jg la utk try to start a conversation & make it more colours. Tp itulah, selalu bergantung dgn situasi & mood aku time tu.

Pasal senyum... Hmmm, aku senyum la! Cuma, may be org x perasan senyuman manis aku. Aku klu nak senyum, tersengih-sengih mcm kerang busuk tu, x boleh gak. X pasal2 cop aku gila nanti.

May be mcm ni... Bila aku senyum kat org x semuanya nak senyum balik kat aku & begitu jg lah sebaliknya. Then mulalah cakap2 belakang yg kata aku ni sombong. Saja buat2 x nampak or x kenal... Ceh! That's very2 wrong interpretation, you know? By nature aku jenis org yg akn senyum kat siapa2 yg aku nampak... But not at lelaki lah, unless aku kenal... Aku main senyum je nanti karang lain pulak mereka fikir. Maklumlah, lelaki ni kdg2 menduga yg pelik2. Hehe...

Buat yg mengenali aku dr hujung rambut hingga hujung kuku kaki ~ thank you very much for being most understanding person in the world. Yeah! Keep up the good work lah eh... To Adi, InsyaAllah, I'll try to improve my personality. Klu itu x berhasil jg, agaknya kena mandi air bunga lah ye...? Huhu...

So, to end my pot-pet pot-pet here, just want to remind la kat you all yg berada di luar sana. Klu ternampak aku & at the same time aku x senyum kat korang, pandai2 lah approach ek. Kdg2 aku x perasan. Huhu...

We're all just tiny dots in this super big universe. What are we doing? What are we trying to do?
Smile... God is watching you...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ada kaki, JALAN...
Ada mulut, SENYUM...

Tuesday, April 13, 2010

♥ Painless Pain...

Demam, since last Saturday.

Kulit pun gatal2. Rashes merah2 sana sini. Paling teruk kat bahagian leher... Jg happen, since last Saturday.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DEMAM.

Sabtu pagi, aku tolong bapa aku bersihkan kawasan antara upper ceiling surface & rooftop (x tau apa nama yg sesuai utk tu) rumah. Aku lah yg kena panjat naik atas bumbung tu sbb kononnya aku ringan, blh masuk kat celah2 tempat tu. Mmg aku kurus & ringan pun (maaf, ini statement memuji diri sendiri)! Huhu... Nasib baik rumah ni setingkat je. Klu bertingkat-tingkat, x tau lah mcm mana dgn aku yg gayat berada di tempat tinggi ni...

Kucing dr mana entah beranak kat atas tu sampai anak2 kucing semua dilahirkan mati. 4 ekor semuanya termasuk emak kucing. Kasihan. Bila dah mati, sure lah busuk. Mana ada bangkai wangi kan? Kesannya, 1 isi rumah berbau bangkai. Hampir 2 hari rumah aku ber'aromaterapi'kan bau bangkai.

So, aku dgn x rela hati menjalani tugasan yg bapa aku beri tanpa sebarang bantahan. X nak jd anak derhaka, konon. Memanjat anak tangga, masuk ke celah2 atas siling tu dgn merangkak perlahan-lahan.

Fuh, busuk giler! Uwekkk... Termuntah-muntah aku dibuatnya di atas tu. Mask yg aku pakai x mampu menghalang bau2 busuk bangkai tu drpd menusuk ke hidungku. Mana x busuk 1 rumah, bangkai dah 2 hari. Dipenuhi ulat2 pulak tu. Eeii... Ulat! Lg lah aku termuntah-muntah. Kerja alah tu aku teruskan jua ~ dr mengangkat bangkai kucing2 masuk ke dlm beg plastik hinggalah membersihkan seluruh kawasan yg busuk tu menjadi wangi.

Rasa loya berterusan walaupun selesai melakukan kerja alah tu. Nak makan apa2 pun x lalu. Mak menyuruh aku minum bancuhan oral rehydration salt (ORS) sbb dah byk muntah td. Aku malas! Tp, minum jg sampai habis.

Beransur petang, aku tiba2 rasa x sedap badan. Sejuk, padahal hari tu panas giler. Rasa lenguh2, x sedap tekak, pening2 & selesema. Itulah sign & symptom bila aku nak demam.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

RASHES.

Mlm hari Sabtu tu jg, aku ikut Seema ke PJ, gathering member2 ala2 reunion gitu. Aku x da kena mengena pun dgn mereka, just temankan kwn aku ni je.

Dlm keadaan x berapa nak sihat tu pun aku blh lg keluar ikut kwn semata-mata nak isi perut. BBQ, babe! Favourite aku tu. Dahlah, seharian tu aku x makan sbb rasa loya bangkai tu x hilang2. Dengar nama BBQ je aku dah terliur. Berbunga-bunga jiwa raga aku sbb excited sgt nak mkn BBQ.

Hehe... Klu bab makan2 ni, serius aku x prnh tolak lebih2 lg klu makan free. Rugi klu x nak. Betul x?

Alamak! BBQ seafood. Klu awl2 lg aku tau ‘seafood’ yg di'BBQ'kan, sure awl2 aku dah reject pelawaan Seema. Dia pun x bgtau aku & lupa yg aku ni x makan seafood.

Aku ni alergi dgn makanan yg berprotein tinggi seperti seafood ni. Tp sebenarnya, seafood tu adlh makanan favourite aku. Sedap tu kan???

Mix feeling ~ sedih, rugi, malang, x puas hati. Sbb? Benda2 yg sedap mcm ni, ada had pula utk aku memakannya. X adil betul!

"Oh, di manakah keadilannya???!!!"...
Laungan tanda protes yg bergema dlm hati! Huhu...

Sbb aku lapar, & keinginan nak makan BBQ tu berkobar-kobar bak obor-obor. Opps, bak obor. Maka dgn itu, aku makan je tanpa menghiraukan alergi tu. Dah selalu pun aku degil mcm ni. X makan byk, sikit je... Sambil makan aku berdoa, “Ya Allah, jauhkanlah aku dr penyakit gatal2...” Amin...

Aku terus melahap dgn sedapnya... Nyum2...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2 peristiwa dlm 1 hari mengundang penyakit pd diri aku sampai hari ni. Alhamdulillah, dah beransur sembuh... Aku dah tenat penat menghadapi sakit ni.

Aku x jumpa doktor pun, sbb dah biasa sgt perkara ni terjadi kat aku. Belum jumpa doktor lg, aku dah dpt agak apa yg bakal beliau tulis dlm kertas preskripsi.

Paracetamol 500mg utk demam. Antibiotik. Apa2 je ubat dlm kategori antihistamine especially yg biasa aku telan, Cetrizine 10mg (kot...) & Loratadine 10mg, Clarinase (Loratadine + Pseudoephedrine, maaf lupa dose) Piriton 2mg, ubat batuk Benadryl expectorant, & bla bla bla... Lozenges utk sakit tekak. Lotion, ubat sapu jenis steroid or apa2 jenis pun. Multivitamin utk supplement...

Makin byk sakit yg aku complaint kat doktor nanti, maka bertambahlah list ubat2 tu.

Sbb tu aku mls nak jumpa doktor. Takut nanti, aku akn ckp sakit yg mcm2, tp mmg benar, selalu dihadapi...  Aku  selalu sakit perut (gastric), pening kepala (migraine), ssh nak tidur (insomnia), sakit mental-fizikal (stress), nervousness sampai menggigil (Parkinson), pelupa (Alzheimer) & sebagainya...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

So, moral of the story is... “Mencegah lbh baik drpd mengubati...”...

Thursday, April 8, 2010

♥ Refleksi Diri...

Bagaimanakan ku mula, & apakah kata2 yg indah utk ku abadikan... Setiap wajah berkisah, setiap madah bererti... Manakah ilhamku...??? Hehe... Sorry ye Pak Cik M. Nasir... Sy pinjam seni kata lagu Suatu Masa utk intro entri kali ni.

Hmm... X tau mcm mana aku nak mula. Aku sebenarnya ketandusan ilham utk menulis. Wlupun x da idea, aku gatal tangan gak nak post entri baru kat sini. Huhu... Teruk betul!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Drpd menulis kosong tanpa sebarang cerita yg best, so aku nak share la sesuatu yg aku peroleh hasil drpd pembacaanku dr sebuah buku.


Sekadar utk berkongsi...
  • Hadiah – ilmu yg kekal pd jiwa yg kental bagai sinar mutiara yg subur, & x prnh luntur meskipun di ladang lumpur.
  • Angin – terima kasih krn menghantar kesegaran lumayan ketika manusia lemas dlm kepanasan.
  • Kecantikan – semakin lama dilihat, semakin menarik, x prnh terusik biar lama mana masa berdetik.
  • Sedekah – syiling yg jatuh di bekas tanpa berbunyi.
  • Balasan – nyamuk yg menggigit tajam pd malam yg suram ialah bayaran utk memperoleh sebuah kepuasan mengail ikan.
  • Berdikari – menyuap makanan ke mulut dgn tangan sendiri.
  • Pengorbanan 1 – satu pembersihan hati yg unik.
  • Pengorbanan 2 – mengalah utk menjadi hero.
  • Kegagalan – jika kita gagal mendapatkan org yg istimewa, sebenarnya kita belum cukup istimewa utk mendapatkannya.
  • Hari mati – ingatilah hari matimu seperti selalunya engkau mengingati hari jadimu.
  • Pujian – alangkah tidak enaknya memuji diri sendiri.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"The flower that blooms in adversity is the most rare & beautiful of all..." (Mulan)

Sunday, April 4, 2010

♥ Jodoh di Tangan Tuhan...

Bunyinya agak kelakar bila aku dengar Ina menyebut tentang pepatah ini di telefon semalam. Katanya, "asam di gunung, garam di lautan, di periuk belanga juga akhirnya bertemu". Kedengaran agak pelik sbb first time aku dengar pepatah tu. Klu "ikan di laut, asam di darat, dlm periuk bikin muafakat" selalu jg lah aku dengar. Huhu...

Ina call aku semalam. Terkejut jg aku bila dia ni tiba2 je call. Mula2 aku rasa pelik jg, tp aku jwb je panggilan tu, & aku jg sempat meluahkan rasa rindu yg teramat krna dah agak lama terputus perhubungan. Mana aku x pelik?! Selama hari ini, dia buang batu je kat aku. Nak sms or call jarang sekali.

Last sekali aku jumpa Ina, masa konvokesyen bulan Ogos tahun lepas. Masa tu pun, takat jumpa ala2 je. X sempat nak berbual panjang2 sbb intention pd masa tu hanya nak berkonvo. Jumpa kwn, borak2 sikit, bertanya khabar & berkongsi perkembangan sejak meninggalkan kampus. Masa amat singkat & kwn2 pun sibuk jg pd masa tu termasuk aku. Last Ina sms (call langsung x...) dlm bulan 11 or 12, saja inform yg dia dah tukar nombor, & guna nombor telefon yg baru. Selepas tu, aku x jumpa lg dgn dia, & x ber'sms' mahupun ber'calling'...

Ina menjemput aku dtg ke majlis perkahwinannya, awal bulan Mei nanti. Itulah tujuan dia call aku. Sbb dulu, kami sekawan prnh berjanji, klu dah nak kahwin nanti, jgn lupa jemput. Ina, dah tunaikan janji.

InsyaAllah, aku akn cuba utk menghadirkan diri. Majlis berlangsung di rumah keluarganya di Klang, Selangor. Tp, aku rasa, mcm x blh nak dtg je. Jauh tu, nak kena fly merentasi Laut China Selatan...

"Ina, finally you've to settle down. I'm so jealous!".... Haha (gelak2 manja)...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

DULU...

Aku ingat lg, di dlm kelas kuliah sambil mendengar lecture (aku lupa utk subjek apa, Physiology kot), aku telah dikejutkan dgn gegaran dr handphone ku. Biasalah, dlm kelas handphone harus berada dlm mode silent & vibrate. Ada sms dr Ina.

"Yah, temankan aku jumpa dia petang ni, k? Jumpa kat rumah..."... Sms itu berbunyi...

Budak ni... Nak dating pun ajak org... Mcm x biasa pulak dating berdua. Ish3...

Hmmm... Nak pergi ke x...??? Karang aku melopong je tengok org lalu lalang... Sedangkan pasangan yg hangat bercinta ni sibuk tersengih-sengih & menjeling-jeling antara satu sama lain. Akhirnya, aku terpaksa pergi jg, sbb dia dah siap tunggu aku sebaik saja kelas habis. Tp, aku ajak Cherry sekali... Huhu...

Ina ni bercinta sakan dgn pakwe dia, Ben (bukan nama sebenar) sejak zaman sekolah lg, & masa tu tgh study di UKM. Mmg couple yg paling hangat... Huhu...

Tp, itu dulu...

SEKARANG...

Ina dah nak berkahwin dgn org lain... Aidil (itu yg dimaklumkan) namanya... Not pakwe dia yg tadi... Mungkin dah tertulis, Ben bkn ditakdirkan utknya... Jodoh di tangan Tuhan kan?

Kita merancang, Dia yg menentukan...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ina, congrats!!! Moga berbahagia hendaknya, hingga ke akhir hayat... Amin...

Saturday, April 3, 2010

♥ Blogku Bermonolog...

Lama benar x update blog ku yg comel ni (perasan tol!)... Aku x da lah sibuk sgt pun sampai x da masa nak update story aku... Cuma ada sedikit malas je...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Entri aku yg pertama utk bln April ni, aku pun x tau nak tulis apa… Ku biarkan saja jari-jemari aku ni ligat menari di atas keyboard ni…

Huhu… April Fool? Alhamdullillah, aku x diperbodohkan, memperbodohkan & jd bodoh... Klu kena, aku hempuk je org tu dgn bantal bucuk aku! Amik kau! Huhu... Biar dia serik 7 keturunan sbb meng'april fool'kan aku pada tarikh 1 April yg berbahagia tu…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kdg2 aku terfikir gak… Hmmm, aku tulis blog pnjg2 mcm nak jwb esei Bahasa Melayu STPM ni, ada org nak baca ke? Mcm x da je...

Tp, aku x kisah pun ada org nak baca or x (sedih actually…) Yg pasti tukang baca, semestinya adik2 aku… Siap je blog yg aku tulis, aku akn suruh Sasha, Ayu & Aswad baca… Blog aku ni dah jadi favourite link kat browser kat laptop mereka semua… Teruk benar kakak ni kan? Hahaha…

Hmmm… Kat mana lg aku nak berceloteh dgn pnjg lebar klu bkn kat sini… Betul x??? Klu korg nak tau, dlm blog ni je la aku persis si burung murai... In my reality life, 'haram jadah'nya aku nak ckp byk... Pendiam-type mcm org hampir nak bisu, boring–type tahap iklan kat TV tu... Stereo-type??? X kot… Huhu...

Sekurang-kurangnya aku x kaku & kekok bila bercakap di alam maya yg serba-serbi canggih ni.. Mcm kat Facebook & blogspot ni. Dgn hujung jari je dah boleh bercakap... Sbb itulah aku main blog ni...

Why I'm blogging??? Sbb aku nak canang cerita psl aku ni kat seluruh dunia... Aku x mampu nak tulis dlm bentuk penulisan hingga terhasilnya sebuah buku utk jd bahan bacaan umum. Wlupun dulu, aku pernah bercita-cita nak jd penulis. So, biarkan saja blog ini berbicara. Sbb itu aku bg title *CERITERA ~ SPEAKING MY WORDS* utk blog aku ini... Mungkin nanti bila aku dah tua, InsyaAllah, aku akn suruh anak2, cucu2 serta cicit2 aku follow cerita aku kat blog ni...

Biar mereka tau serba sedikit cerita ttg kesengalan ibu/nenek/moyang mereka ni masa muda2 wlupun x byk bercakap, tp byk menulis... Klu boleh wasiat aku nanti pun, aku nak tulis dlm blog ni... Hahaha... Wasiat? Apa je harta yg aku ada???

Buat followers (korg tgk la siapa yg ada kat tepi belah kanan tu) aku yg 10 org (sikitnya…) ni, terima kasih sbb sudi follow blog aku yg x seberapa ni... Aku tabik spring betul kat blog korg. Mmg best! Berinformasi, comel, penuh dgn idea2 yg aku sendiri x pernah terfikir... Salute sgt2!

Facebook pulak, selain blh berhubung dgn kwn2 lama masa sekolah, & kwn2 universiti, aku blh berkenal-kenalan jg org baru yg aku x kenal secara realitinya… Selain itu, aku blh release tension aku dgn bermain game2 yg ada kat dlm tu. X ketinggalan, game yg aku main kat Facebook seperti FarmVille… Hahaha… Aku x prnh berkebun, tp, kat FarmVille, aku adlh seorg petani yg berjaya ~ kaya pulak tu. Juta2 coin aku… Cash lak, takat puluh2 je.. Tp, kira ‘orite’ la tu… Hehehe…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Salam takziah buat Allahyarham Mior Ahmad Fuad Mior Badri, atau terkenal dgn nama Din Beramboi. Semalam terkedu seketika bila dapat tau akn pemergiannya ke Rahmatullah... Allah lbh sygkan dirinya... Moga arwah aman di sana & berada bersama2 golongan2 yg beriman... Amin...

Klu dulu, aku ketawa bagaikan nak terputus urat usus aku dgr & melihat telatahnya yg kelakar... Skrg, bila aku ingat & dgr balik lawak jenakanya, aku mcm x mampu nak gelak... Sayu & sedih mengenangnya...

Al-Fatihah…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Wednesday, March 31, 2010

♥ I'm sorry...

Just nak berkongsi apa yg aku dah lalui selama hari ni... Actually aku x prnh terkena, tp bila dah terkena, aku rasa serik giler...

Lain ditanya, lain dijawab... Lain dicerita, semakin jd lain cerita... Semuanya serba lain... Adakah puncanya, miscommunication? Sengaja disalahertikan? Or mmg x faham bahasa aku??? Korg yg membaca ni, klu x faham bahasa aku ni, tolong ckp awal2 ek... Takut jg kot2, hal itu yg menjadi punca sebenarnya...

Apakah ertinya? Bahulu kah atau dodolol kah? Gabungkan suku kata awal & akhir (BAHulu & dodoLOL)... Jadinya............

BAHLOL!

Huhu... Itulah perkataan kejam yg terpacul dr mulut aku, hingga menyebabkan aku jd jahat mulut... Bergaduh dgn Fiza gara2 mulutnya yg suka mengada-adakan cerita bohong... Perkara yg menjadi punca pergaduhan tu, x perlulah aku dedahkan kat sini... X psl2 beremosi x bertempat pulak aku nanti... Aku pun nak control jg cun aku kat sini... Hehe... Tp yg pasti, aku geram sgt sampai mcm2 perkara yg x sepatutnya terkeluar dr mulut aku, terkeluar jg...

Baik jd reporter gosip je la kau ni!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Secara ringkasnya (tp x ringkas2 jg... still melebar panjangnya...)... Huhu...

Sebelum2 ni & selepas2 ni, aku berkawan & akn berkawan dgn sesiapa pun. X kisahlah org tu baik atau jahat... Bab2 bergaduh tu, biasalah kan dlm hubungan persahabatan... Bak kata org, sedangkan lidah lg tergigit, apa pulak suami isteri??? Hahaha... Apa kena mengena ngan suami isteri lak ni? Haha... X ada apa2, cuma konsepnya sama saja dlm hubungan kita berkawan... Betul x???

Aku bergaduh dgn kawan aku. Nak kata kawan baik or kawan yg rapat dgn aku, x la baik & rapat sgt... Tp, aku gembira mengenalinya... Agak baik dgn aku, wlupun kami baru kenal dlm tempoh 3 tahun ni... X kisahlah kawan rapat or tak... Once aku dah kenal & anggap dia sbgai kwn aku, selama2nya dia tetap akn jd kawan aku...

Sbb knp aku bergaduh...? Semestinya, aku rasa x senang dgn apa yg dah berlaku antara kami... Knp perlu berlembut & berbuat baik dgn mereka yg bersikap kurang ajar?!

Tp... Perlukan bergaduh semata-mata utk memberikan pengajaran yg sewajarnya kpd mereka yg cuba menganiaya org lain...???

Aku x prnhla gaduh teruk2... Zaman budak2 dulu bolehla ckp kerap gaduh teruk2 sampai aku pernah cucuk lengan kwn aku dgn pensil smpai berdarah... Jahatkan aku??? Tp, itu dulu... Zaman kanak2 ~ msh blm mampu nak fikir baik atau buruk sesuatu perkara...

Skrg ni aku dah besar... Fikiran pula, sama ada nak atau x, mesti kena matang... Prnh jg, malah selalu aku rasa marah hingga aku rasa nak hinggapkan telapak tgn aku ke muka org yg buat aku rasa sakit hati... Alhamdullillah, setakat ni, blm ada lg org yg menerima tamparan sulung dr aku... Yelah, aku bkn budak2 lg... Sblum bertindak, kena fikir dulu baik or buruknya... Apa2pun, rasa geram tu tetap akn menggaram dlm hati... Hati aku sendirilah yg jd penawar utk menawarkan perasaan itu... Sbb apa? Sbb aku dah besar... Otak pun kena besar jg la, kan?

Terus terang, aku kesal dgn apa yg dah terjadi... Aku sepatutnya x perlu bergaduh besar2an mcm ni... Bergaduh bkn penyelesaian yg terbaik...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salahkan diri sendiri dulu sebelum menyalahkan diri org lain...
Setuju x dgn statement aku yg kat atas tu? Hmmm... Aku kira apa klu x da yg bersetuju pun... Ini kan blog aku... Hehe...

Jenis aku, klu aku ada rasa marah kat org or ada krisis, biasanya aku akn check balik.. Aku akn salahkan diri aku dulu... Klu aku benar2 tau aku yg salah, aku minta maaf... Klu aku cari kesalahan aku, pastu mcm x da gak, barulah aku akn fikirkan kesalahan org tu...

Tp kdg2 yg aku pelik, org yg buat salah dgn kita tu, x prnh terfikir ke yg dia sebenarnya pembawa masalah? Yelah, dia x rasa ke, atau dia x sedar ke, yg selama ni dia pergi mana2 pun, mesti ada masalah... Org mcm ni aku kategorikan sbg org x da akal... Haha... Maaf ye krn mengeluarkan ayat jahat seperti ini sekali lg...

Klu korg nak tau, aku mmg org yg x suka mengalah. Tp bkn utk semua perkara... Aku perlu rasional... Bkn la nak bangkang semua2... Tp yg x bestnya bila ada org suka2 ckp aku x nak mengalah bila aku buat salah... Ada ke patut?? Padahal aku dah say sorry atas kesalahan aku... Hukhuk...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Manusia kan... Mudah lupa... Hanya pandai bercakap... Tapi x prnh praktikkan apa yg dicakap...

"Eh, kau ni x baiklah mengumpat org..."...... Tp diri sendiri jaja keburukan org...

"Berdosalah buat fitnah kat org. Dosa fitnah tu kan lebih buruk dr membunuh"... Tp diri sendiri rancak nak mengada-adakan cerita...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aku nak berkongsi sikit tentang mengumpat & fitnah...

Knp Allah x bagi kita mengumpat sedangkan mengumpat tu la benda paling best... Betul x? Hehe...

Mengumpat ni apa ek? Meh aku nak definisikan mengikut fahaman kamus hidup aku...

Klu nak tau, mengumpat ni, bila org duk ceritera (mcm title blog aku) keburukan org lain kpd org lain... Klu ceritera kebaikan, aku rasa (blh pulak main rasa2) bkn mengumpat. X da sesiapa yg marah klu kita ceritera perkara yg baik pun..

Klu kita adlh org yg diumpat, apa perasaan kita? Hmmm... Klu kita x tau, x pa la kot. Tp bila kita tau, mcm mana ek? Org duk jaja keburukan kita kat org lain, mengaibkan kita... Entah2 kita naik angin lebih teruk lg drpd org yg kita umpat, betul x?

Kesan dia, bila mengumpat, org akn bg bad impression pd kita... Keyakinan diri kita pun down... Hubungan kita dgn org pun dah mula longgar... Bila keadaan makin menular, lama2 masyarakat kita akn musnah... Nak ke jd mcm tu???

Fitnah mcm mana pulak? Menurut aku lah, fitnah ni ialah cerita rekaan yg disebarkan.. Senang cerita, kita x buat tp org menuduh kita yg buat... Klu nak tuduh pun, tuduh la... Ada aku kisah...?? Fitnah ni, contoh dia mcm ni... "Eh, korg tau x, Dayya anak Sarjan Misai tu la yg jd arkitek menara KLCC tu..." Betul x? Hehe... X betul, kan??? Hahaha... So, itulah fitnah....

Faham? Bagus klu faham... Haha... (Tetiba je aku rasa aku ni dah mcm Ustazah...)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cara aku utk atasi dua perkara ni, senang je... Buat x tau... Sesiapa yg dgr ceritera psl aku, mereka sendiri yg dtg & bgtau cerita2 umpatan & fitnah kat aku... Aku x tanya pun! Masa tu jg aku akn rasa marah, geram, sakit hati & apa2 saja perasaan yg se'meaning' dgnnya... At last, aku tau jg siapa org tu... Paling x best, pabila kita dpt tau org yg bermulut x da insurans tu adlh kwn kita sendiri... Sedih...

Aku nak berterima kasih dgn Kak Aiza... Aku berhutang masa dgnnya krna menjadikannya tempat utk meluahkan isi hati... Tabahkan hati & sabar, itu katanya... Ya, betul tu...

Kita dah pujuk diri kita mcm mana sekalipun, tp kemarahan masih x reda, cara yg paling berkesan utk hadapi org mcm ni senang je, kata Kak Aiza...

"Senang je dik... Awk anggaplah saja dia tu sakit...". Aku dah buat, & kesannya berkesan la jg..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kpd Hafiza... Aku minta maaf byk2... Aku x berniat jg, nak gaduh2 dgn kau... Apa salah aku kat kau selama ni, aku harap biarlah aku mengetahuinya... Aku x marah, klu aku benar salah... Mmg benar, kdg2 kita x sedar apa yg kita dah ucap & lakukan tu kdg2 salah & menyakitkan hati org lain...

Mungkin selama ni, ada perkara yg membuatkan kau selalu rasa x puas hati dgn aku?

Klu aku benar2 x da buat salah, tp kau pula saja cari kesalahan aku hingga aku nampak bersalah, aku pun nak mintak maaf jg... Lepas ni aku dah x kisah dah apa nak jd... Aku x mahu nak gaduh2 lg... Kau cerita lah apa2 saja kau nak, yg penting kau bahagia dgn apa yg kau dah buat, wlupun aku terpaksa bersedih...

Tp, aku harap, klu aku benar2 x salah, sudah2 lah menjadi batu api... Apa kau akn dpt??? Klu kau benci aku sekalipun, ketahuilah, aku langsung x prnh membenci kau...

Aku syg kau sbgai kwn aku... Malah aku sebelum ni aku seronok berkawan dgn kau, sbb kau sudi (ikhlas atau terpaksa, kau & Allah saja yg tahu) jd peneman aku keluar jln2, main bowling & futsal, lepak2 tgk wayang, shopping, & byk lg perkara yg kita dah kongsikan bersama2... Lg satu, aku selalu buli kau, tp aku bkn buli betul2... Aku bergurau je... Aku minta maaf...

Maafkan aku ye... Mak kata, kita boleh jd kwn baik, klu kita blh memahami antara satu sama lain... Jgnlah terlalu berahsia, krna rahsia yg dipendamkan itulah kdg2 membawa padah dlm hubungan persahabatan yg kita dah bina bertahun lamanya ini... Klu aku bkn sahabat yg baik buat kau, percayalah yg aku dah cuba jd yg terbaik...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sunday, March 28, 2010

♥ Juh Kelaka Sarwak...

Sejak dua menjak ni, aku makin giat lak ber'blogging'... Rajin plak update dgn isu & cerita yg x best, hasil karangan aku sendiri... Aku bknlah seorg pengarang yg baik krn time SPM dulu pun aku dpt A1 je dlm subjek Bahasa Melayu (klu korang nak percaya lah)...

Huhuhu... Mmg tiada unsur plagiat dlm penulisan blog aku ni... Cuma kdg2 tu, aku cedok la info sikit2 dr website lain yg dipercayai sahih maklumatnya spy entri aku tampil dgn lbh berinformatif (berinfomatif ke???)..

Nak tulis cerita byk2, aku x larat sbb idea aku ni asyik keluar-masuk je. Kejap ada & kejap x da... Pabila dah ada idea yg siap ter'draft' di kepala otakku, aku x punya byk masa lak nak menulis dgn panjang lebar. Kekangan masa, dlm bahasa yg lebih ringkas...


So, pinggirkan dulu cerita yg bakal merepek & merapu dr aku ni... & nantikan saja kemunculannya nti di entri lain yg bakal menyusul pd masa akn dtg...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jejaka handsome dr Kuantan, Pahang... Mmg handsome pd pandangan mata aku... Seorang guru, yg kini sdg sibuk mendidik anak desa di tempatku... Didiklah mereka agar menjadi org yg berguna pabila besar kelak...

Hmmm... Dia mix-blooded mcm aku gak, cerah kulitnya, berlesung pipit, manis senyumnya, baik tutur bicaranya & byk lg la... Malas aku nak buat list panjang2 psl mamat ni. Karang dia baca, malu aku dibuatnya... Huhuhu... Tp, nak list jg la seperkara yg membuatkan aku rasa x sesuai dgn mamat ni. Ada 1 je... Hmmm... Nak tau x apa dia yg menolak perhatian aku terhadap dia ni??? Hehehe, jawapannya ialah.......
Aku dah overtake ketinggian dia... Huhuhu... Tp, nak buat macam mana, dah takdir Allah menjadikannya begitu... Tp, dia seorang lelaki yg baik pd pendangan mata aku... Syg kamoo... Hehehe...

Andai suatu hari, takdir jodoh aku adlh dgn golongan yg rendah arasnya drpd aku, aku redha. Terima seadanya... Nenek kata, murah rezeki klu dpt jodoh lelaki yg rendah ni... Betul ke?

Ish, panjang benar celoteh sampai ke bab jodoh pulak... Sebenarnya, yg aku nak story bkn pasal mamat tu mcm mana sifat & ciri2nya... Tp, mcm mana mamat tu beria-ia sgt nak suruh aku jd cikgu bahasa Sarawak tanpa gaji...

Bagaimana reaksi aku selepas mendengar tawaran tersebut???
Aku selamba saja, & menjawab, "Ok... Mudah saja...".

So, berbalik kpd main point... Sila baca lg yg selanjutnya ek...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom! Belajar bahasa Melayu Sarawak...

Perlukah aku menyenaraikan satu-persatu word dlm bahasa ibunda aku ni??? Tak perlulah kot... Just translate dr ayat yg biasa digunakan dlm perbualan seharian pun, ok gak kn?

Let's get started!!! Tp, bahasa percakapan yg biasa dgn bahasa Sarawak standard. Means, semua org Sarawak menuturkannya dgn loghat/dialek yg sama. Utk pengetahuan, bahasa Sarawak berbeza dituturkan mengikut daerah.
Kdg2, ada gak bahasa yg ssh nak difahami.

  • Nama sy Nurul Hidayah Binti Ahmad. (Nama kamek Nurul Hidayah Binti Ahmad.)
  • Umur sy 23 tahun. (Umo kamek 23 tahun.)
  • Umur sy berapa? (Umo kitak berapa?)
  • Awk tinggal di mana? (Kitak diam kat sine?)
  • Sy tinggal di Kota samarahan. (Kamek diam kat Kota Samarahan.)
  • Awk tengah buat apa? (Kitak tengah polah apa?)
  • Sy tak buat apa2, cuma sibuk menulis entri 'Mari Belajar Bercakap Bahasa Sarawak' di blog ni. (Kamek sik polah apa2, cuma gago nulis entri 'Juh Belajar Kelaka Bahasa Sarawak' kat blog tok.)
  • Awk dah makan? (Kitak dah makan?)
  • Dah, baru je lepas. (Udah, baru jak 'kak tek.)
  • Awk makan apa tadi? (Kitak makan apa tek?)
  • Sy makan nasi goreng dgn ikan bilis tadi. (Kamek makan nasi aru/goreng ngan pusu tek.)
  • Gadis Sarawak cantik2, & x sombong. (Gadis Sarawak kacak2, ngan sik lawa) *'Lawa' dlm bahasa Sarawak bkn 'cantik', tp membawa maksud 'sombong'.
  • Sombongnya awk ni! (Lawa kitak tok juak!)
  • Seronoknya berada di sini. (Suknya diam kat sitok.)
  • Boleh tak awk tunjukkan sy laluan bagaimana hendak ke Pasar Satok? (Boleh siknunjuk jalan cam ne mok/maok ke Pasar Satok?)
  • Dompet awk terjatuh/tercicir. (Dompet kitak gugok/berayan.)
  • Kenapa dgn awk ni? (Kenak ngan kitak tok?)
  • Apa makanan yg best di sini? (Apa makanan nok best kat sitok?)
  • Comelnya kucing ni/tu. (Comel na pusak tok/ya.)
  • Ramai org di sana. (Rami orang kat sinun.)
  • Sy nak jumpa awk. (Kamek mok/maok nemu/agak/jumpa kitak.)
  • Kita nak jumpa di mana? (Kita mok jumpa/temu kat sine?)
  • Jgn tipu sy! (Iboh/Jgn bulak/ngenjen kamek!)
  • Awk ni penipu besar. (Kitak tok pembulak besar!)
  • Sy benci tgk dia. (Kamek benci nangga/tangga nya.)
  • Siapa punya blog tu? (Siapa mpum/empun blog ya?)
  • Buruk je isi blog si Dayya tu. (Jaik da jak isi blog si Dayya ya.)
  • Malas nak baca lagi. Jalan2/Baca/Lihat blog org lain pula lah. (Malas mok/maok baca gik. Raon2/Baca/Ndiat/Diat blog org lain gik lah.)
  • Awk dah ada boyfriend/girlfriend ke? (Kitak dah ada gerek kah?)
  • Hahaha. Gelak! (Hahaha. Tetak!)


********************* Update lg nanti...

Penat! Letih jari... Huhu... Inilah akibatnya klu menaip ikut sedap jari... Klu jwb paper Kertas 2 BM SPM, sure dpt markah less than 30% ~ sbb byk lari dr topik yg sebenar...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Adeh, Kepak naip. (Penat lak menulis/menaip...)

Berehat sebentar bersama KitKat...
Daaa~

Saturday, March 27, 2010

♥ Jam Bumi...

Tgh syok2 aku baca majalah komik anime Jepun, Kreko, adikku si Aswad tiba2 lak pdm lampu ruang tamu... Hei, siapa x bengang kalau ke'syok'an membaca tu diganggu... Aku suruh adikku switch on balik lampu... Dgn selambanya dia menjawab... "Pdm lampu sbb Earth Hour-lah... Selamatkan bumi kita...". So, x berlampulah selama sejam, dr jam 8.30pm-9.30pm...

Hoho... Agak ter'malu' gak sbb aku blh terlupa pulak yg hari ni, 27 Mac 2010 (8.30pm-9.30) adlh Heart Earth Hour (EH)... Apapun, kudos buat adik aku, Aswad... Walaupun masih budak2 (13 tahun, budak lg ke???), dia ada kesedaran ttg pentingnya bumi ini utk kita hidup... Lebih2 lg ttg isu pemanasan global skrg ni yg byk membaca kesan kpd perubahan iklim semasa... Betapa lapisan ozon kita ni semakin menipis...

Sayangi bumi kita yg semakin uzur & tua usianya ini...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Logo EH ni, owned by WWF...

Earth Hour merupakan acara tahunan yg diadakan oleh Tabung Alam Sedunia (WWF) ~ disambut pd hari Sabtu terakhir pd bulan Mac. So, utk menjayakan EH ni, lampu & peralatan elektrik akn dimatikan atau tidak digunakan selama 1 jam... Hal ini adalah utk membangkitkan kesedaran kita terhadap perubahan iklim dunia...

Utk pengetahuan, EH ni dikendalikan olef WWF Australia & Sydney Morning Hearld pd thn 2007, & mendpt sokongan dunia pd thn 2008...

(Info dicedok dr Wikipedia.org)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Official website for Earth Hour 2010 - Malaysia
Ini pulak Official website for Earth Hour

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hehehe... Sbb sibuk sgt ber'Earth Hour' td, aku x ingat pulak dgn Konsert AF8 yg bersiaran secara langsung di Astro Ria... Hahaha... Aku bknnya peminat AF pun, cuma nak tgk sekadar hiburan semata-mata... Blh jg aku jd pengkiritik free dr jauh, mengikut persepsi aku yg x ditauliahkan dlm bidang muzik ni...

Sekian saja... Assalamualaikum...

Thursday, March 25, 2010

♥ Apa-apa saja...

Salam sejahtera buat yg membaca... Itupun kalau ada... Hehe...

Pada hari ini, di blog yg kosong, x menarik, bosan & langsung x berinformasi ini, aku nak coret la apa2 saja yg terlintas di kotak minda ni...

Mula menaip dgn lafaz Bismillah... Moga2 idea utk menulis entri ni, mencurah2 ke ladang gandum dlm otakku yg jammed ni, sekaligus membaik pulih blogku yg kosong, x menarik, bosan serta x berinformasi ini... Hehehe...

Hmmm... Sambil menulis, sambil berfikir... Nak tulis apa ye kali ini???

Hmmm... Aku story je la, apa2 je...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  • KELAB PEMBENCI
Aku online kat Mukabuku Facebook... Hari2... Suatu hari tu, adalah seorg member FB aku ni, invite aku utk join grup "I HATE ..........................." Aku reject... Then, hari yg lain plak, ada lg (member yg lain plak) yg invite utk join Fan Page "I HATE .........................". Title 'hate' yg lain la... Aku reject lg... Hmm... Aku usha gak la, grup & page tu, x sangka ramai pulak yg dah join atau terjoin... Hmmm... Blm lg tgk komen2 dlm tu... Langsung tak mencerminkan 'Budi Bahasa, Budaya Kita' (x semua lah yg komen x baik)... Hmm, founder/creator kpd title grup/page mcm ni pun satu hal... Dia yg 'hate', invite ramai org lak join 'hate' sekali... Ibarat pepatah Melayu, seorang membawa tahi, semuanya bau busuk, sbb terpalit... Ish3... Aku bkn nak mengutuk ke apa, tp x elok lah kan, menubuhkan komuniti 'pembenci' mcm ni... Hmmm... X pelah... Lantak diorang la kot... Aku cuma bg pendapat aku yg may be x sependapat dgn org lain... Aku nak sibuk sgt pun, bkn dpt untung... Kalau dpt duit seribu dua sen ringgit x pe la jg, kan? Nak bg ceramah bagai suruh org jgn join grup 'hate' ni pun x de faedahnya sbb x da org nak follow kot... Maklum je lah, lain org lain prescription perception & description tentangnya... Mungkin ada yg melihat kebaikan pd grup 'haters' ni... Apapun, aku x berminat nk join kelab pembenci mcm ni, even pun utk perkara2 yg aku rasa nonsense, x berfaedah & sbgainya... Kerana, aku dilahirkan bkn utk membenci sesiapa or apa2 je... Td, pun ada lg seorg lg member invite utk join page "I Hate .............................". & again, aku reject... Kalau ada lg yg invite utk masa2 akn dtg, lg sekali, aku reject... Huhu... To conclude, I'm not a Haters... Yeah! I hate nobody...


  • KUCINGKU
Sejak ada kucing baru (blm fikir lg nk bg nama apa) yg mak aku pelihara kt rmh, Sitam jd pasif & kurang aktif mcm dulu... Mak aku beria-ia sgt nak bela kucing berbelang2 perang, hitam & putih itu pun sbb x da kucing betina kt rmh... Sitam jantan... Dah tua, nti esok bila dia dh x ada, at least yg betina tu blh lahirkan zuriat. Kucing baru ni selalu buat aku geram... Geram sbb comel, & geram jg sbb suka buat aku ni naik darah... Kesian plak aku tgk si Sitam... Dia jd takut & asyik mengalah je dgn kucing baru... Makan pun kurang sbb kucing baru tu 'rangkak' benar bab makan ni... Sampai makanan Sitam pun dia kebas... Naik tension lg, bila time makan, dia sibuk gak kacau org tgh makan... Siap naik ke atas meja makan lg... Ish3... Besar benar 'mongan'nya sampai x cukup2 makanan yg org dh bagi... Ish3... Kucing baru ini mcm x suka aku je... Dia cakar aku sampai luka kaki aku... Nasib baik x kena gigit... X pasal2 nti aku buat medical check-up, takut2 kena infection... Maklumlah, immunity aku ni lemah sikit... Kucing baru, jadilah sejinak Sitam ni... Ok? & nanti kau pasti akn dimanja, & disayangi...


  • MR. S**** KU
Aku mmg rindu dia... Dia tanya aku sama ada, aku masih menyayanginya lg atau tak... Aku jawab... "Entahlah... Mungkin tak...". Tp aku rasa, aku mmg masih syg kt dia... Cuma, berat utk mengakuinya... Ingatan aku pd dia pun, ssh nak dipadamkan walaupun hatiku pernah terguris hebat... Mungkin, jwpan aku itu adalah utk mengelakkan wujudnya sebarang perkaitan antara kami... Mungkin... Siapa yg x syg dgn org yg pernah mencipta bahagia & membina taman yg penuh dgn bunga2 mekar di dlm hati... Ibarat pahit, ku telan jua ~ itulah gambaran tepat ttg apa yg pernah aku lalui pd saat aku dikecewakan oleh si dia setahun yg lalu... Yg berlaku, pasti ada hikmah di sebaliknya... Tp itu dulu... Perkara yg dah lepas... Kata org, barang yg lepas, seeloknya usahlah dikenang... Betul x?
Baru2 ini, dia kerap menghubungi aku melalui sms... Baru skrg, aku berkesempatan berborak lg dgnnya setelah lama sepi... Jujurnya, aku gembira, walaupun aku prnh dia kecewakan... Ku terima dia seadanya kini, walau bukan atas nama kekasih...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sekian sahajalah utk kali ini... Sehingga berjumpa lg...

Tuesday, March 9, 2010

♥ Friend Contribution...

 Pic, edited by Shaiful...


OMG! I'm not a blood-sucker nor a pretty toyol too! Haha...

To Shaiful, thank you for editing my photo...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Huh... Beristighfar panjang aku bila first time tgk gambar ni...

Tuesday, March 2, 2010

♥ English Vs Bahasa Malaysia...

Before this, I'm busy writing blogs in English... So, from today onwards, I'll write my blogs in Malay (Malaysian) language... This is due to, effort of Malaysia government to elevate the use of Malay (Malaysian) language among Malaysian... As written in Perkara 152, Perlembagaan Malaysia...

Hehehe... Sorry for my introduction...

Yelah, aku setuju dgn usaha kerajaan utk memartabatkan penggunaan Bahasa Malaysia di kalangan rakyatnya...

Aku ni pun, bukan lah pandai & fasih sgt berbahasa Inggeris ni... Cuma, saja mempraktikkan diri dlm percakapan & penulisan agar blh improve & tak kekok apabila bersoal jawab, berhujah, interview dsb, yg terpaksa menggunakan bahasa Inggeris sbg bahasa pengantar... Mana lah tau kan, kot2 nanti ada pelancong dr Eropah tiba2 menyapa aku & meminta aku menceritakan serba sedikit ttg Malaysia, makanan rakyat Malaysia, tempat2 menarik yg ada ke & apa2 saja... At least nanti, tak la aku jd gagap apabila ditanya... Ataupun nanti, tiba2 aku dpt peluang pergi melancong ke negara Eropah plak, bolehlah aku bercakap dlm bahasa Inggeris dgn salesman/salesgirl di shopping mall jika bershopping... Hehehe...

Aku ni pun msh ada byk kekurangan dlm berbahasa Melayu (Malaysia) itu sendiri... Sebagai rakyat Malaysia yg tidak sepenuhnya bertutur dlm BM ni, mmg la kdg2 betul atau salah penggunaan bahasa tu aku tak kisah sgt... Yelah, tatabahasa entah ke mana2... Betul atau tidak, aku pun tak tahu... Aku bercakap ikut sedap bunyi & yg penting org faham apa yg terkeluar dr mulut aku ni... So, aku kena la buka balik buku tatabahasa BM masa sekolah2 dulu, & merujuk kembali kepada org2 yg arif berbahasa di samping byk membaca buku2 ilmiah dlm BM yg tinggi standard penggunaan bahasanya...

BI tetap penting dlm kehidupan aku sehari2... Byk aplikasi dlm kehidupan aku ni yg memerlukan jg kemahiran aku berbahasa Inggeris... Bidang pengajian aku pun berasaskan silibus barat & confirm BI menjadi medium penyampai ilmu & maklumat... Kalau tiba2 apa yg aku dh belajar selama beberapa tahun ni terpaksa digunakan dlm BM, tak berbaloi lah rasanya... Kalau org mcm aku ni, kena masuk kelas balik la kot rasanya... Setiap penghujahan dlm setiap term yg aku belajar, aku elaborate dlm BI... Dlm BM, aku tak tau la mcm mana... Kalau istilah yg saintifik, mungkin aku blh fhm krn BM pun pinjam BI jg dlm bahasanya... Contoh, Biology (BI) = Biologi (BM), Physiology (BI) = Fisiologi (BM), Cardiovascular (BI) = Kardiovaskular (BM)... & ada byk lg perkataannya... Sama saja dr segi sebutan... Berbeza cuma ejaannya saja...

So, dlm konteks 'AKU', bkn kamu atau sesiapa... Kedua-dua bahasa ini perlu adil & saksama... Dua2 sama2 penting... & yg lbh penting tentulah BM krn aku seorg Melayu yg menuturkan sendiri BM itu di mana2... & juga krn aku adalah seorg rakyat Malaysia yg mendaulatkan BM sbg bahasa rasmi negara...

BI penting krna aku berminat utk belajar & mendalami ilmu bahasa itu... Pentingnya jg adlh krn BI ni suatu bahasa yg sgt universal... Ke mana2 pun di ceruk pelosok dunia ni, BI adlh bahasa yg paling applicable... Aku ni, mungkin lah tak akan berpeluang pun menjelajah ke mana2 pelosok dunia ni... Walau bagaimanapun, kebolehan menulis & bercakap dlm bahasa Inggeris akn diperlukan apabila tiba masanya... Tidak kira di mana & bila... Aku bg contoh yg paling mudah... Aku sebagai peminat filem barat ni kadang2 menonton filem Inggeris yg tak ada subtitle dlm BM... Mcm filem 2012 hari tu... Nasib baik aku blh memahami isi & jln cerita yg ditonton... & semestinya tidak rugi aku menjadi translator kpd adikku yg kecil, apabila ditanya tentang apa yg berlaku pd setiap scene dlm filem itu...

Anda pula, bagaimana???

Sekian....

Bahasa Jiwa Bangsa...

Monday, March 1, 2010

♥ Headache...

Salam & Hi to all reader out there...

I'm here blogging again just to show my dissatisfaction feeling to this blogspot... Huh~
It makes me sick already!

Hmm, today & just now, I just have started to study & try on how to make my blog (this blogspot) ~ nice to see, acceptable, beautiful, etc... But after few hours, I do found out that, there was no "Post Comment" box below my post... I can't comment in my own entries... What's the problem haaa??? I really don't understand why it happens... Uhhh~
I've tried too, to check out & comment other bloggers entries, & it's done... I can post anything there... & they got "Post Comment" box... Then, how about mine ~ in my own blog, it doesn't work???

OMG!!! I got HEADACHE now!!!!!!!!!!!!!!
 
no such Ativan (painkiller) can reduce my headache!!! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Today, Tuesday, 2nd March 2010... (blog updated!)
Hello! So, this is not longer a problem to me now... By setting my blog template to default, u all reader & I can't leave comments to my post in the blog...